Een ambachtelijke bakkerij, al drie generaties lang

 

Ambachtelijkheid wijst meestal op een lange traditie. Dat is niet anders bij ons ! De ambacht van brood, banket en patisserie wordt al meer dan 75 jaar van generatie op generatie doorgegeven. En dit maar liefst tot in de derde familiale generatie!

Het begon allemaal heel eenvoudig in 1939 met de grootouders van de huidige zaakvoerder Nick Peeters. Den Talle (Vital) Van Tricht en Mit Van Dijk begonnen een kleine kruidenierswinkel en bakkerij op de Markt in Sint-Katelijne-Waver, op de locatie waar nu supermarkt GB gevestigd is. Den Talle bakte brood en koffiekoeken in de atelier en voerde ze met de bakfiets bij de klanten aan huis rond, terwijl Mit in de winkel stond. Hun zoon Theo Van Tricht, die aan de bakkersschool PIVA in Antwerpen de stiel van banketbakker en patissier ging leren, nam later de zaak van zijn ouders over.

In 1965 verhuisde ‘Bakkerij Van Tricht’ naar de huidige locatie van de bakkerij.

Op 1971 overleed Theo echter onverwacht na een zwaar auto-ongeluk. Den Talle en Mit gaven meteen de fakkel door aan hun dochter Diane en haar verloofde Herman Peeters, een hovenierszoon uit de Muilshoek. Herman moest gedurende drie weken een spoedcursus volgen bij een bevriende bakkerij, de tweede generatie was gestart.

Stilaan maar zeker bouwde Herman en Diane de zaak uit tot een bakkerij die een groot aanbod aan artisinale broden kon voorleggen alsook speciale, lekkere taarten en biscuits. Herman schoolde zich ook regelmatig bij via cursussen avondschool aan PIVA in Antwerpen en hij behaalde meerdere malen de eerste prijs in de afdelingen banket, patisserie, ijs en suikertrekken. Herman werd later ook lid van Richemont Club België, een gerenommeerde vereniging van bakkers en banketbakkers.

In 1990 was de winkel aan een opfrisbeurt toe, de heropening werd gevierd met een grote recepte voor klanten en omwonende.

In 2000 is de jongste zoon mee in de zaak gestapt later gevolg door zijn echtgenote Inge . Samen zorgden ze ervoor dat de bakkerij up to date bleef. Diane en Inge deden dit in de winkel, terwijl Nick in zijn vaders voetsporen ook cursussen en bijscholing brood en banket ging volgen aan de PIVA . Ondanks al deze vernieuwingen draagt de derde generatie nog steeds de ambachtelijkheid van de eerste en tweede generatie hoog in het vaandel.

Nick en Inge kregen ondertussen twee zoontjes: Matthew en Leyton, die nog volop aan het leven moeten beginnen. Maar wie weet zijn de kiemen van de vierde generatie reeds gelegd?